Home
Nieuwsbrief
Contact
Bridge Vermaak 2
Schaak Vermaak 2
Klassieke Muziekagenda
Overige uitgaven


 

Onderwerpen
in
Schaakvermaak 1

 

De vergiftigde pion.
Een bekend schaakspreekwoord luidt: sla nooit een pion op b2 - tenzij het goed is. Deze versnapering blijkt maar als te vaak een dodelijk gif waar menig dame aan ten onder ging.

De koning in het eindspel
In de opening en het middenspel speelt de koning maar een passieve rol; in het eindspel is hij vaak oppermachtig.

De open lijn
Het controleren van open lijnen is een belangrijk middenspel thema. In dit hoofdstuk wordt uitgebreid gekeken naar mogelijkheden om een open lijn in bezit te krijgen en daar ook van te profiteren.

Uitschakelen verdediging
Verdedigers in het schaakspel zijn kwetsbaar. Door de verdediger uit te schakelen, ontstaan er elders op het bord vaak mogelijkheden, waardoor stukken gewonnen kunnen worden of de tegenstander mat kan worden gezet.

De dubbelpion
Een dubbelpion - twee pionnen van dezelfde kleur op één lijn - is in het algemeen slecht. Er zijn echter vele situaties waarin dit helemaal niet het geval is - en de dubbelpion juist voordelen biedt.

Schijnoffers
Het schijnoffer is een veel voorkomende mogelijkheid om in de opening op verrassende wijze in het voordeel te komen.

Verzwakking f3
In open openingen (openingen die met e4-e5 beginnen) is de zet f2-f3 of f7-f6 (voor zwart) doorgaans een verzwakking waar de tegenstander bij goed spel direct gebruik van kan maken.

De tussenzet
Bij schaken, in tegenstelling tot dammen, is slaan niet verplicht. Soms kan je, in plaats van een stuk van je tegenstander terug te slaan, nog iets anders, vaak zinvollers doen. Tussenzetten komen vrij vaak voor en kunnen de tegenstander voor hele vervelende verrassingen stellen.

Zetdwang
Een beurt overslaan is bij schaken natuurlijk niet mogelijk. In het eindspel zijn er soms situaties dat een zet doen tot verlies van de partij leidt - en veel eindspelen zijn te winnen.door de tegenstander in zetdwang te brengen.

De koning in het midden
Na de opening moet de koning veilig staan. Het midden van het bord is niet de beste plek. Met een aantal voorbeelden wordt getoond hoe in die situaties van zo'n onveilige koningsstelling gebruik kan worden gemaakt.

Richard Reti
Reti was één van de grondleggers van de zogenaamde Hypermoderne Schaakschool - hij had een opvallend frisse kijk op het schaken.

Sultan Khan
Er is geen speler geweest die in zo'n korte tijd zo'n grote indruk maakte als Mir Sultan Khan - een bediende die in 1929 door zijn maharadja werd meegenomen naar Engeland. In alle toernooien waar Khan meedeed, eindigde hij niet lager dan de vierde plaats.

Daarnaast komen nog diverse andere onderwerpen aan bod, zoals een blik op een legendarische match uit de geschiedenis van het wereldkampioenschap schaken en het beroemde wereldkampioenschap van 1948. Diverse bekende schakers, schaaktoernooien en matches passeren de revue.

> Bestellen <